top of page
Foto van schrijverRonald van Nimwegen

Net geen finale plaats voor het E team. Eerste speeldag A/B en C team.

Bijgewerkt op: 6 dagen geleden

Zaterdag 28 september 2024.

In het NOSBO kwalificatie toernooi voor de NK plaatsen wist ons E team, dat lang niet op volle sterkte was, zich niet te plaatsen voor de halve finale NK E team of officieel de Meesterklasse E. Gelukkig werd ons verzoek voor een wild card door de KNSB gehonoreerd en mochten we vandaag in Almere meedoen. Twintig teams speelden hier voor tien finale plaatsen net als in Leiden waar de andere teams speelden. We waren met een flinke delegatie in Almere aanwezig. Naast ouders waren ook Hieke, Eli Alia en Ronald meegereisd met het team. De opstelling van het team van bord 1 naar bord 4: Tobias, Yuan Li, Hannah en Joas. Deze opstelling hebben we op de club samen met de kinderen besproken.

Het doel mag duidelijk zijn, bij de eerste tien komen na zeven speelronden. Tijd op de klok 15 minuten + 5 seconden per zet. In de eerste ronde troffen we het derde team van ESV Eindhoven. Op geen enkel bord hadden we een probleem. De maximale score is natuurlijk een flinke opsteker aan het begin van het toernooi. In de tweede ronde een sterke tegenstander Klim - Op 1 uit Capelle a/d IJssel, net als wij een vaste klant op het E team kampioenschap. Er werd volop strijd geleverd met mooie partijen. Joas en Yuan Li wonnen maar op de borden een en twee geen punten. De remise is natuurlijk een prima score om in de top 10 te komen. Waar het team in de eerste twee ronden rustig speelden ging het helemaal mis in ronde drie tegen team twee van Klim - Op. Op alle boden werd te snel gespeeld. Op bord vier kreeg Joas de kans om de dame te winnen maar zag dat helemaal over het hoofd. Als je dit soort voordeeltjes niet pakt, tja dan roep je het over jezelf af. Het team verloor met 4 - 0, en stond dus met beide beentjes op de grond. Na de derde ronde was er een pauze van 40 minuten waarvan wij ons afvroegen waarom er zo'n lange lunch pauze is. De kinderen eten tussen de partijen door wel wat. Vlak voordat iedereen achter de borden kon voor ronde vier ging het brandalarm af waarna hele gebouw ontruimd moest worden. Gelukkig bleek het vals alarm want iemand had op de gang naar het speellokaal op de brandalarm knop gedrukt.

Na ruim twintig minuten was de sirene uit en konden we verder spelen in ronde vier tegen SC Haren, een noordelijk onderonsje dus. We begonnen niet goed aan de match. Joas liet zich verrassen met een dame aanval op de H lijn. Maar niet veel later trok Tobias de stand weer gelijk. Hannah speelde een hele goede partij die ze met een prachtige mat het team op voorsprong bracht. Op bord twee stond Yuan Li gewonnen met een dame voorsprong. Zijn tegenstander had slechts een koning en een paar pionnen. Winst lag voor het oprapen maar dan zul je het zien: Pat! Jammer maar twee belangrijke matchpunten de 2.5 bordpunten waren binnen. Het team stond met nog drie ronden te gaan in de top 10

In de vijfde ronde weer een sterke tegenstander, het team van Voorschoten. In deze ronde wist alleen Hannah een bordpunt te pakken. Een blik op de tussenstand leerde dat er in de laatste twee ronden drie matchpunten nodig waren om ons te plaatsen voor de finale. Het team zat ook niet dik in bordpunten ten opzichte van de concurrentie. In de voorlaatste ronde een weer een Noordelijke derby, Groningen - Friesland. Op alle borden werden goede partijen gespeeld tegen Philidor Leeuwarden. De eindstand was met een remise terecht. Joas won, Hannah en Yuan Li speelden remise. Met een match en twee bordpunten erbij moest er in de laatste ronde gewonnen worden tegen Hoogland. Op bord vier speelde Joas te snel en werden stukken in een rap tempo geslagen. In het eindspel had Joas tegenstandster maar liefst drie vrijpionnen. Tot verbazing van omstanders wist ze die niet te verzilveren. Sterker nog al die pionnen werden door Joas geslagen waarna het hem wel lukte om met een pion te promoveren. Met koning/dame tegen koning alleen wist Joas het eerste punt binnen te halen. Op bord een lukte dat niet bij Tobias. Hij verloor maar zijn zus Hannah bracht het team met een prachtige partij op voorsprong. Nu was het wachten wat er ging gebeuren op het bord van Yuan Li. De stelling was in evenwicht totdat zijn tegenstander een dubbele aanval plaatste met zijn loper op koning/toren. Daarna was de partij verloren. Met 2 - 2 schoten we niets op. Het was wachten op de andere uitslagen die in Netstand binnendruppelden. Nadat alle uitslagen ingevoerd waren zagen we het team terug op 11e plaats. We misten slechts 1 bordpunt voor de tot 10. Een hele zure plaats dus. Onze laatste tegenstander Hoogland, met slecht 1 matchpunt tegen de top 10 teams haalde de finale wel! Natuurlijk heeft het team bordpunten laten liggen maar kijken we verder in de eindstand dan kan je zeggen dat we weer pech hebben gehad met de indeling. Ons team trof vijf keer een team welke eindigde in de top tien. Een aantal teams die in de top staan troffen veel minder vaak een van de 10 beste teams. Dat is ons vaker overkomen. De vraag is dan ook is Zwitsers spelen wel een eerlijke competitie? Wat ook kan; zeven ronden met 20 teams is te weinig of zijn er gewoon te veel teams in deze competitie? De conclusie is duidelijk, we hebben punten laten liggen die zeker binnen te halen waren en we hebben weer heel veel pech gehad. Je ziet dat teams die bijna alle ronden onderin hebben gespeeld in de laatste ronde boven de teams eindigen die een veel zwaardere indeling hadden. Misschien hebben volgende keer meer geluk! Dit was sinds 2009 het 15e NK E teams, we waren alleen in 2016 er niet bij!

Uitslagen via Netstand



In Utrecht speelden ons A/B en C team hun eerste van de vier speeldagen met twee speelronden per dag. In het C team kon Simon niet meedoen. Met Gideon op bord vier had het team een prima invaller. In dit team speelden verder mee: Imara, Maurits en Mehran. In de eerste ronde werd met 0.5 - 3.5 verloren van Zukertort Amstelveen. Gideon zorgde voor het halve punt. In de tweede ronde de eerste matchpunten. Best Moves werd met 2.5 - 1.5 verslagen. Maurits en Mehran wonnen hun partij. Imara speelde remise.

Het A/B team had een wat minder succesvolle dag in een zware competitie. Achter de borden: David, Carlijn, Dagmar en Evan. In de eerste ronde was KC Haarlem een maatje te groot. Het werd 0 - 4. In de tweede ronde kwam het team tot twee remises tegen ESV Eindhoven Dagmar en Evan speelden remise.



51 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Комментарии


Комментарии отключены.
bottom of page